Campanii noi de reduceri propuse de magazine renumite:

Profita de ofertele de Crazy Days doar la eMAG!

Centralele pe lemne sunt o alternativa de interes pentru incalzirea locuintei, insa alegerea ei poate deveni un proces complex. Aceasta este preferata, de regula, in zonele rurale, atat pentru incalzirea casei, cat si pentru furnizarea apei calde manajere. Acolo unde nu exista instalatie de gaz, centrala pe lemne este solutia salvatoare. In momentul de fata, lemenele reprezinta si cel mai ieftin combustibil solid. Aceste centrale au nevoie de conditii de exploatare particulare si nu sunt recomandate pentru apartamente. Dar pentru a alege cea mai buna centrala pe lemne, va invitam sa urmariti materialul pe care l-am pergatit pentru a descoperi toate informatiile necesare.

Cele mai bune centrale pe lemne

#1 Centrala Burnit WBS 40 KW

Burnit WBS 40 kW

Este un model mixt, ce poate fi alimentat atat cu lemne, cat si cu peleti. Include regulator termostatic de tiraj, supapa de siguranta la 3 bar si serpentina de racire in caz de supraincalzire. Este recomandata pentru incalzirea spatiilor medii si mari, se manipuleaza si instaleaza usor si dispune de gratar metalic pentru cenusa interschimbabil.

Vezi detalii si pret

#2 Centrala Attack DPX Standard

 Attack DPX Standard

Este un model prevazut cu gazeificare ce poate incalzi suprafete de pana la 150 mp. Asigura o incarcare mai usoara a combustibilului in cazan fiind prevazut cu o camera de incarcare peste dimensiunile standard. Se opreste automat atunci cand combustibilul a ars, se curata automat si este usor de manipulat. Temperatura maxima in cazan ajunge la 90 de grade Celsius.

Vezi detalii si pret

#3 Centrala Fiama W

Poate fi alimentata cu lemn sau carbune si are o putere de maxim 45 kW. Functioneaza in tiraj natural cu termostat sau mecanic cu lant. Este o alternativa simpla si accesibila pentru incalzirea locuintei, dar si prepararea apei calde manajere. Poate incalzi o suprafata de pana la 250 mp. Lemnul este ars integral, iar fumul rezultat este curat, neavand impact asupra mediului.

Vezi detalii si pret

Cum alegem cea mai buna centrala pe lemne?

Ce tipuri de centrale termice pe lemne exista?

Vom incepe discutia prin a lamrui care sunt cele doua tipuri de centrale termice pe lemne: centralele cu ardere clasica si centralele cu gazeificare.

Presupun modalitati de functionare diferite, insa cel mai important este ca eficienta transformarii combustibilului in caldura este cea care face realmente diferenta. In cazul centralelor cu ardere clasica, o parte din compusii volatili se evapora si sunt pierduti. Randamentul acestora este de 70%. Centralele cu gazeificare preiau gazele degajate in urma arderii si le amesteca cu aerul preincalzit. Astfel, are loc o ardere aproape completa a lemnului, hidrocarburilor, hidrogenului sau metanului. Hidrogenul sau metanul nu se mai risipesc pe cos si vor contribui la obtinerea unor temperaturi mai mari de lucru si reducerea cantitatii de cenusa rezultate.

Cele cu gazeificare se bucura si de un randament mai mare, de aproximativ 94%. Mai mult decat atat, obtin un nivel de noxe mai mic, cazanul este mai usor de curatat, iar camera de ardere pentru lemne este mai incapatoare. Totusi, acestea tind sa fie mai scumpe si sa functioneze optim cu lemne de calitate buna si uscate bine.

Daca bugetul este limitat si nnu puteit investi intr-o centrala cu gazeificare, atunci optati pentru varianta cu ardere clasica, fiindca este mai accesibila ca pret si poate fi alimentata si cu combustibil mai ieftin. Camera de ardere va fi, insa, mai mica, deci necesita alimentare mai frecventa.

Mod de alimentare

Desi cele mai multe centrale termice de acest tip functioneaza pe baza de lemne, este esential sa stiti ca exista si modele care pot fi alimentate si cu alt tip de combustibil solid, cum ar fi carbunii ori peletii. Pot fi, de asemenea, o alternativa buna pentru incalzirea locuintei, fara costuri ridicate.

Daca optati pentru o centrala termica cu ardere clasica si vreti sa evitati alimentarea frecventa cu crengi si barne, atunci alegeti un model cu alimentare automata. Astfel, veti putea alimenta doar cu peleti.

Dimensiuni si putere cazan

In general, marimea potrivita a cazanului este determinata de un specialist fiindca trebuie aleasa in functie de necesarul determic al casei, gradul de izolatie si volumul incaperilor.

Cu cat cazanul este mai mare, cu atat va fi mai cald in interior si spatiul mai generos, ceea ce permite adaugarea unei cantitati mai mari de lemne. Astfel, discutam si despre o putere nominala ridicata.

Un model de 20-24 kW ar putea fi suficienti pentru a furniza 10 litri pe minut pentr uun robinet de bucatarie sau 8 litri pe minut pentru un dus, dar si pentru a asigura necesarul energetic al unei case mai vechi, cu suprafata de 50 mp.

Capacitate boiler

Capacitatea boilerului trebuie sa fie suficient de generoasa incat sa poata face fata nevoilor de apa calda menajera ale intregii familii. Ca atare, daca este vorba despre doua puncte de utilizare si despre o familie cu patru membri, un boiler cu volumul de 50-60 de litri ar trebui sa fie alegerea optima.

Insa, daca este vorba despre un ansamblu mai mare, de 80-90 de litri, acesta va fi ideal pentru o familie mai mare. In acelasi timp, ofera si posibilitatea de a utiliza apa calda atat la baie,c at si la bucatarie putand umple chiar si o cada.

Sisteme de protectie

Siguranta este primordiala, de aceea, ar trebui sa luati obligatoriu in calcul si acest aspect. In contextul de fata, centralele termice pe lemne ar trebui sa asigure protectie buna pentru evacuarea noxelor, realizata cu ajutorul ventilatorului si a presostatului de aer, la supraincalzire si sa se inchida automat atunci cand nu mai exista combustibil in interior.

In acelasi timp, ar fi indicat ca piesele sa prezinta sisteme moderne de informare si autodiagnoza, putand lua masurile necesare in timp util daca apar erori de functionare.

Cele mai sigure modele de centrale termice pe lemne sunt cele cu gazeificare, caci dispun de serpentine de racire ce functioneaza ca protectie impotriva supraincalzirii, dar si de un ventilator controlat electronic al carui rol fiind de a eficientiza arderea si reducerea cantitatii de fum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *